torsdag 8. november 2012

Internett og åpenhet = Mobbing får se dagslyset

Forhåpentligvis vil det snart glemmes at Jens Stoltenberg ytret: Mer åpenhet, mer demokrati. En statsleders manglende evne til å styre et fritt folk er bare trist. Siste ukers mediahysteri rundt valget i det lille vi-bryr-oss-ikke-USA overskygget alt, inkludert at Helles på nytt må ty til nedskjæringer og opplever ny streik. Oppriktig talt så har det pent lite å si for resten av verden hvem som sitter som president i USA. De færreste, inkludert amerikanere selv, har peiling på hvordan systemet fungerer. Hvorfor er det da så inn å brukte enormt med tid og ressurser på det?

En artikkel undertegnede registrerte men ikke brydde seg nevneverdig om var: "Politiet ba meg dra til helvete". Oppfølgende artikkel: "Politiet ba aldri Julie (18) om å dra til helvete" var like uinteressant. Shame on me. Det var først via Facebook da en bekjent kommenterte "Aaaaaaah! "Politiet ba meg dra til helvete"-blogg" min interesse ble vekket. De kommentarene som fulgte dette innlegget på facebook førte til en diskusjon hvorvidt diverse diktaturer googler sine ansatte, med klare referanser til hva hun fortjener. På selve bloggen har det på de 2 innleggene som omhandler ulykken/bilen kommet inn til sammen 78 kommentarer. I tilfelle noen lurer, så kan det sies at det klart flertall for mobbe-innlegg enn hva Obama vant valget med over Romney. Den prosentsatsen er vel de fleste kjent med, takket være våre alles opplysende informative medier. Hvor mange vet egentlig navnet på jenta, alder, bosted? Det er snodig at når media blåser opp en sak uten å ha ryggdekning, så skal det gli bort i det skjulte at vedkommende blir utsatt for mobbing. Det hører videre med til denne historien at jenta har bein i nesa og driter i hva andre måtte mene, jmf. hennes siste innlegg.

Tydeligvis har norske medier fått med seg at "Kalla Fakta" har avslørt at H&M's arbeidere får luselønn mens eieren er en av verdens rikeste. Ironisk nok er det nevnte programmet noen uker gammelt, snakk om å følge med om dagen. Det er videre merkverdig at når mediene er blitt oppmerksom på dette programmet på svensk TV4 (som er tilgjengelig gratis på nett forresten), er det ingen som har tatt tak i siste program. Dette programmet omtaler det som i sverige betegnes som vodkabilene; Nøkkelord: Innførsel og salg, mindreårige og god fortjeneste. Tenkes at norges ivrigste toll-kvote-motstandere kunne skapt litt leven i dagens nyhetsbilde, men neida vi har fortsatt etterdønningene av et ubetydelig valg å skrive om.

Sandra Borch er sist ut i en lang lang lang lang rekke offentlige personer som prøver å ta et oppgjør med mobbing på nettet, og ender med at det får en mediaomtale og så videre til neste sak. Jeg åpnet innlegget med Jens Stoltenberg, og vil avslutte med en virkeligshetsorientering som ikke engang Gud kan gjøre noe med: Mobbing på internett har eksistert siden e-post, IRC og web kom på banen. Facebook, dokument.no, blogger etc. er bare samme skiten i ny pakning. En annen ting som er av samme ulla men i ny innpakning er medias desperate jakt etter noe som kan selge. Mobbing selger ikke, kanskje derfor vi har hørt så lite granskning rundt Erik Solheims idiotiske stunt, hvor han "apet" etter ei som begikk selvmord, nettopp på grunn av mobbing. Det skal sies at ei annen jente, fra Sverige, brukte samme forteller metode for å fortelle om voldtekt (og hun var 14 år). Idioti (sett bort fra humor), mobbing (sett bort fra FrP-politikere), elendighet og død (sett bort fra USA) ikke selger, og blir derfor ikke prioritert.

Tittelen på innlegget lyver, mobbing kommer trolig aldri til å se dagslyset i den forstand, da mobbing ikke selger like bra som ødeleggelser i et land som har råd til å dekke kostnadene. Mon tro hvorfor et annet land som må ut med like mye målt i forhold til BNP blir neglisjert, selv tatt i betraktning at her mistet flere livet. Apropos; hvordan går det med spania nå om dagen?

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden