søndag 12. mai 2013

Prisutvikling: Et tullete begrep som burde avvikles

Et knippe artikler fra diverse medier den senere tid [VG, Dagbladet, Aftenposten] viser en del av problemet knyttet til en parameter, som i seg selv er verdiløs. Man kan ikke definere subjektivitet som noe objektivt og troverdig. Prisutvikling i denne sammenheng er subjektiv og revner i limingen ved nærmere ettersyn.

Som eier av en ting enten det er gammel cd eller nyere sportsbil så er det eieren som setter prisen. Er prisen for lav så taper selgeren penger, er den for høy så blir den ikke solgt. En test på om prisen er riktig er hvorvidt salgstiden går opp eller ned, men her er norske medier tilsynelatende inkompetente. Det hender at de omtaler prisutvikling eller annonseringstid men da i forskjellige artikler på forskjellige tider.

Prisantydning, er egentlig prisen selger er villig til å godta. Salgspris og prisantydning er noe som i utgangspunktet er uavhengig av hverandre, da den ene gjenspeiler selger og den andre gjenspeiler samfunnet. Det er en sammenheng mellom økt kvadratmeterpris i juni/juli og nedgang i august/september (+- 1 måned i feilmargin). Hører man på eksperter så omtales det som en generell økning jevnt over hele linja, mens helheten viser en rimelig dramatisk nedgang. Andre tar utviklingen i årets 6 første måneder og beskriver det i detalj om rikets tilstand, det virker som det kan stoppe der med kompetansen.

En leilighet på 20 kvadrat i Kristiansand ligger på ca. 900.000, eller en kvadratpris på 45.000. Tar man så utgangspunkt i en 50 kvadrat vil teoretisk pris ligge på 2.250.000 hvilket er en latterlig pris. Media er farlige sånn sett da journalister i mange tilfeller ikke ser denne koblingen. Det er heller ikke utenkelig at det er flest små leiligheter til salgs i juni/juni, hvor alle har en latterlig høy kvadratpris som igjen påvirker utviklingen. 

Prinsantydning er basert på flere faktorer hvor noen av dem kan være: Verditakst, salg i nabolaget, nyheter, finn.no etc. Som sagt, så kan prisantydning være en totalt skivebom, og i de fleste tilfeller ligger nok prisantydning et hakk eller to for høyt. Man hører ikke mye om det i dag men det er fortsatt et fenomen at salgsprisen i snitt på 40 - 50% ligger under takst (eller prisantydning, avhengig av hvilken journalist som skriver). Det ville vært interessant å vite om salgsprisen i snitt ligger 10% eller 15%, kanskje 5% under prisantydning hvilket igjen ville betydd at vi har en netto prisnedgang. Dette blir bare tankespill, så i neste innlegg kommer annonseringstid hvilket er testen på prisutviklingen. 

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden